KEK PISANG

Tuesday, August 16, 2011

BISKUT BADAM SALJU (SNOW ALMOND)
sumber : Kek & Biskut Chef Hanieliza


Bahan A : 250 gm mentega
30 gm lemak sayuran (shortening)
100 gm gula kastor
1 tsp. esen kopi/chocolate emulco
1 biji kuning telur

Bahan B : 220 gm tepung gandum
50 gm Nestum (dikisar)
60 gm susu tepung
70 gm tepung jagung
60 gm serbuk badam

Bahan C : 100 gm serbuk roti
250 gm coklat masakan - cairkan

1. Pukul mentega, gula kastor dan lemak sayuran hingga sebati.
2. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
3. Gaulkan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A sedikit demi sedikit dan ratakan.
4. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
5. Bakar pada suhu 150'C selama 25 minit hingga masak.
6. Selepas sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Kemudian golekkan ke dalam serbuk roti. Susunkan di dalam dulang dan biarkan keras.
7. Simpan dalam balang kedap udara.
SEKAMAT MENCUBA

1 comment: