KEK PISANG

Saturday, August 6, 2011

TALAM LAPIS NONA MANIS



Lapisan Bawah : 250 gm tepung beras
2 tbsp. tepung green pea
1400 ml santan (perahan kedua)
200 gm gula
1 tsp. garam halus
2 helai daun pandan


1. Panaskan separuh dari santan bersama gula, garam dan daun pandan.
2. Bancuh santan selebihnya dengan bahan lain. Masukkan ke dalam (1). Keluarkan daun pandan.
3. Kacau hingga naik wap dan kukus dalam loyang (10 x 10") yang dialas kertas plastik (14 x 14").
4. Kukus selama 20 minit.


Serikaya Atas : 400 ml santan (perahan pertama)
150 gm gula
4 biji telur
2 tbsp. tepung beras
2 tbsp. tepung kastad
1 tbsp. tepung gandum
2 helai daun pandan
1 tsp. esen ros


1. Panaskan separuh dari santan bersama gula dan daun pandan.
2. Bancuh santan selebihnya dgn. bahan lain. Masukkan ke dalam (1).
3. Tuang ke atas lapisan bawah. Kecilkan api untuk 3 minit pertama untuk kukus lapisan atas.
4. Kukus selama 15 minit lagi dengan api biasa.

Nota : Talam ini sedap dan lembut. Cubalah!

No comments:

Post a Comment