PUDING TRIFLE
sumber : dari Internet
1 bungkus swiss-roll/sebarang kek butter
1 kotak agar-agar kristal (sebarang perisa) saya guna brand 'NONA'
1 tin fruit cocktail
2 tbsp. tepung kastad
3 tbsp. gula pasir
3 cawan susu segar/susu cair
1. Campurkan tepung kastad, gula pasir dan susu segar. Gaulkan sebati dan masak hingga
mendidih dan pekat. Angkat dan biarkan sejuk.
2. Potong kek dan susun dalam bekas kaserol hingga penuh.
3. Ambil sedikit jus buah koktel dan tuangkan atas kek tadi untuk melembapkan kek.
4. Tuangkan kastad di atas keseluruhan kek hingga rata.
5. Taburkan fruit cocktail tanpa jusnya atas kastad.
6. Bancuh dan masakkan agar-agar kristal ikut arahan pada pek kotak dan tuangkan atas
fruit cocktail tadi.
7. Masukkan dalam peti sejuk. (Enak dimakan ketika sejuk atau dimakan dgn. aiskrim vanilla).
SELAMAT MENCUBA
1 kotak agar-agar kristal (sebarang perisa) saya guna brand 'NONA'
1 tin fruit cocktail
2 tbsp. tepung kastad
3 tbsp. gula pasir
3 cawan susu segar/susu cair
1. Campurkan tepung kastad, gula pasir dan susu segar. Gaulkan sebati dan masak hingga
mendidih dan pekat. Angkat dan biarkan sejuk.
2. Potong kek dan susun dalam bekas kaserol hingga penuh.
3. Ambil sedikit jus buah koktel dan tuangkan atas kek tadi untuk melembapkan kek.
4. Tuangkan kastad di atas keseluruhan kek hingga rata.
5. Taburkan fruit cocktail tanpa jusnya atas kastad.
6. Bancuh dan masakkan agar-agar kristal ikut arahan pada pek kotak dan tuangkan atas
fruit cocktail tadi.
7. Masukkan dalam peti sejuk. (Enak dimakan ketika sejuk atau dimakan dgn. aiskrim vanilla).
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment