APAM MARMAR/PELANGI
APAM MARMAR/PELANGI
sumber ; dari Internet
250 gm tepung self-raising (diayak)
200 ml santan
200 gm gula halus
2 biji telur (gred A)
1 tsp. esen vanilla
1 tbsp. ovalet (mumbung)
1/8 tsp. garam
Pewarna ikut citarasa
Satukan semua bahan di atas kecuali pewarna dan pukul dengan speed perlahan hingga bergaul mesra. Kemudian lajukan speed hingga adunan kembang dan pekat. Guna whisk.
Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan. Satu bahagian dibiarkan kosong. Tuang dalam loyang 9 inci secara berselang-seli diikuti dengan warna kosong pada bahagian atasnya. Guna spatula buat pusingan satu arah sebanyak 1-2 kali (corak marble) dan kukus selama 45 minit hingga masak.
Nota : Apam ini sedap dan gebu sekali. (kurangkan gula sedikit sebab agak manis)
No comments:
Post a Comment