PUDING ROTI BERKARAMEL
PUDING ROTI BERKARAMEL
sumber : blog Dayang Jack - tqvm for sharing this recipe. May Allah bless you.
Bahan Karamel :
1/4 cawan gula pasir
1/4 cawan air panas
Masak gula pasir hingga bertukar warna perang. Kemudian tuangkan air panas secara perlahan-lahan. (Hati-hati ketika menuang air panas nanti melecur tangan). Tuangkan karamel tadi ke dalam loyang saiz 7 inci dan ketepikan.
Bahan Puding :
3 keping roti sandwich (di siat-siat)
1 1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air suam
1/4 cawan susu pekat manis
1 tsp. esen vanilla
3 biji telur (kacau perlahan jangan sampai berbuih jika ingin memiliki kulit puding
yang licin & gebu)
Blend semua bahan puding kecuali telur hingga sebati. Kemudian satukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapis. Tuang ke dalam loyang yang berisi karamel tadi. Bakar secara double-boil dengan suhu : 160'C selama 50 minit atau hingga masak keperangan. Setelah masak, sejukkan dahulu sebelum diterbalikkan.
Nota : double-boil ialah loyang berisi adunan diletakkan dlm. loyang lain yang besar sedikit
dengan diisikan air panas kemudian masukkan dalam oven dan bakar.
No comments:
Post a Comment