KEK PISANG

Wednesday, August 17, 2011

TALAM SUJI
sumber : Pn. Rohmah, Kerteh/ Citra Klasik & Chef Asma


Lapisan Bawah : 200 gm tepung suji
200 gm gula pasir
250 ml santan
550 ml air
2 biji kuning telur
sedikit pewarna kuning

Kacau sebati semua bahan di atas dan masak naik wap. Tuang dalam loyang 10 x 10 inci yang di alas dengan plastik dan kukus selama 25 minit.


Lapisan Atas : 300 gm gula merah
50 gm gula pasir
200 gm tepung gandum
4 biji telur
250 ml santan
500 ml air

Tepung gandum, gula merah, gula pasir, telur, santan dan air digaul sebati dan ditapis jika perlu. Masak naik wap dan tuang di atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit hingga masak. Sejukkan selama 4 jam barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment