KEK PISANG

Thursday, August 11, 2011

APAM POLKADOT (43 biji)
sumber : Hanamemories



275 gm tepung gandum
220 gm gula kastor
150 gm susu cair (saya guna susu segar)
3 biji telur (gred 'A' - dari peti sejuk)
3 tsp. ovalet
3 tsp. serbuk penaik
1 tsp. vanilla
Pewarna ikut citarasa
Inti bluberi (boleh didapati di bakeri)


1) Campurkan semua bahan kering, kecuali pewarna, tepung, gula, serbuk penaik. Setelah itu campurkan susu cair, telur, ovalet dan vanilla.
2) Pukul semua bahan tadi hingga kembang dan ringan seperti adunan kuih bahulu.
3) Ambil sedikit adunan dan dicampur dengan pewarna. Selebihnya dibiarkan warna asal. Masukkan ke dalam beg paiping.
4) Paipkan sedikit adunan putih ke dalam mangkuk. Kemudian sudukan sedikit inti.
5) Tutup semula dengan adunan putih paras 3/4 mangkuk.
6) Selepaskan itu paipkan adunan warna di atasnya. Kukus Selama 10-15 minit dengan api sederhana besar. (Api jangan terlalu besar nanti apam merekah).

Nota : Kertas paperliner letakkan dalam acuan lompang.

No comments:

Post a Comment