KEK PISANG

Friday, August 19, 2011

BISKUT TAT BUNGA
sumber : Citarasa Biskut Popular - Noraini Zakaria



150 gm mentega
100 gm marjerin
100 gm gula kastor
1 biji telur (gred B - 50 gm tanpa kulit)
25 gm susu tepung
450 gm tepung gandum
1/2 tsp. serbuk vanillin atau esen vanilla
500 gm jem nenas


1. Mentega, marjerin, gula dan serbuk vanillin dipukul hingga kembang dan putih selama 7 minit.
2. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
3. Tepung gandum dan susu tepung diayak dan gaulkan bersama adunan mentega sehingga menjadi doh yang cukup basah. Masukkan dalam plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
4. Canai doh dan terap dengan acuan bunga kelopak enam. Masukkan dalam acuan peti tin yang kecil.
5. Bulatkan jem nenas dan masukkan dalam kelopak bunga itu. Bakar hingga masak selama 20 minit. Suhu : 150'C

No comments:

Post a Comment