KEK PISANG

Wednesday, August 17, 2011

PINEAPPLE UPSIDE DOWN CAKE
sumber : sudut Hawa UITM Shah Alam - 20/11/1991
(Pn. Fauziah Hanim)


2 cawan gula pasir
1 tin nanas gelang - toskan airnya
1 buku butter
1 1/2 cawan gula kastor
3 cawan tepung self-raising atau 3 cawan tepung gandum + 2 tsp. baking powder
6 biji telur (gred A)
1 tsp. esen vanilla
Ceri merah secukupnya


1. 2 cawan gula pasir dan 1/3 air nanas dijadikan gula hangus. Mula-mula masak gula hingga berwarna perang lalu masukkan jus nanas tadi.
2. Susun nanas bulat dan letak ceri ditengah nanas dalam acuan dan tuangkan gula hangus. Sejukkan.
3. Pukul 1 1/2 cawan gula dan butter hingga kembang.
4. Masukkan tepung dan telur berselang-seli hingga habis. Mulakan tepung dan diakhiri dengan tepung. Masukkan 2 tbsp. susu cair jika suka.
5. Masukkan esen vanilla dan tuangkan adunan kek ke dalam loyang yang berisi nanas dan gula hangus tadi.
6. Bakar dalam oven selama 1 jam hingga masak dengan suhu : 180'C api bawah.

Tray : 8/9 inci

No comments:

Post a Comment