KEK PISANG

Friday, August 19, 2011

TART NENAS BUAH-BUAHAN
sumber : blog Citarasawan


Bahan A : 250 gm butter
50 gm gula icing
1 biji telur
1 tsp. esen vanilla

Bahan B : 400 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung

Hiasan : kuning telur untuk sapuan & pewarna merah jambu & hijau
Jem nenas secukupnya - digentel bulat

1. Krimkan bahan A hingga sebati. Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh. Ketepikan 150 gm doh dan warnakan dengan warna hijau untuk daun.
2. Doh yang selebihnya warnakan mengikut buah. Ambil doh sebesar ibu jari dan masukkan jem nenas sebagai inti ditengahnya. Bentukkan dengan bentuk buah yang disukai.
3. Sapukan dengan kuning telur yang telah diwarnakan mengikut warna buah dan lekatkan dengan daun yang diterap.
4. Bakar pada suhu : 150'C selama 20 minit hingga masak.

No comments:

Post a Comment