KEK PISANG

Wednesday, August 24, 2011

BISKUT CORNFLAKE SUSU
sumber : Citarasa Biskut Popular - Noraini Hj. Zakaria


250 gm mentega
160 gm gula kastor
1 biji telur (gred B)
2 tbsp. susu krimer manis
300 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
40 gm susu tepung
1 tsp. baking powder
80 gm cornflakes - diramas kasar
50 gm badam cincang - dibakar
50 gm cip coklat putih - untuk hiasan (saya guna cip coklat hitam)


Cara membuatnya :

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur dan susu krimer manis lalu dipukul sebati.
3. Ayak tepung gandum, tepung jagung, susu tepung dan baking powder ke dalam sebuah
mangkuk besar. Masukkan cornflake dan gaul rata.
4. Gaulkan adunan mentega bersama adunan tepung hingga sebati. Adunan doh ini lembik.
5. Griskan dulang pembakar dengan sedikit marjerin atau shortening.
6. Ambil sedikit adunan dan letakkan atas dulang pembakar. Hiaskan atasnya dengan cip
coklat putih. (saya sudukan adunan ini ke dalam papercup dan hias dengan coklat cip
hitam memandangkan adunan ini lembik dan coklat cip putih tiada dalam simpanan).
7. Bakar selama 25 minit hingga masak. Sejukkan. Suhu : 150'C

No comments:

Post a Comment