BEBOLA KELAPA PISTACHIO
sumber : buku 'Keistimewaan Biskut' - Rozita Abdul Kader
Bahan A : 155 gm mentega
30 gm lemak sayuran
100 gm gula aising
1 biji kuning telur
1/2 tsp garam
Bahan B : 240 gm tepung gandum
60 gm tepung Hon Kwee
1 tsp serbuk penaik
2 tbsp susu tepung
Hiasan : Kelapa kering
1. Panaskan ketuhar pada suhu 150'C.
2. Sebatikan bahan A hingga rata.
3. Masukkan bahan B hingga menjadi doh yang lembut.
4. Bahagikan doh kepada 4 bahagian dan warnakan seperti di bawah :
Campurkan :
a) hijau - 2 tbsp serbuk pistachio
b) kosong - 1 tsp esen ros
c) merah jambu - 1/2 tsp pes strawberi dan 2 tbsp kelapa kering kisar
d) coklat - 1/4 tsp coklat emulco
5. Sukat setiap jenis 1/4 tsp dan cantumkan semua warna dan di bulat-bulatkan.
6. Golekkan di dalam kelapa kering.
7. Bakar selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment