KEK PISANG

Friday, August 19, 2011

BISKUT GREEN PEA
sumber : Citarasa Biskut Popular - Noraini Hj. Zakaria


50 gm mentega
160 gm gula kastor
330 gm tepung gandum
130 gm tepung kacang pea/hijau (brand BABAS - roasted)
1 biji kuning telur (gred B)

Hiasan : kuning telur (sapuan)
ceri merah - hiris kecil-kecil


1. Panaskan ketuhar kepada 150'C selama 15 minit.
2. Putar mentega dan gula hingga kembang dan putih.
3. Masukkan telur dan putar lagi sebati.
4. Tepung gandum dan tepung kacang pea digaul bersama dan masukkan ke dalam adunan mentega. Gaulkan hingga menjadi doh yang lembut.
5. Canaikan doh dan terap mengikut bentuk yang disukai. Susun dalam dulang pembakar. Sapu atas biskut dengan kuning telur dan hias dengan ceri.
6. Bakar selama 20 minit hingga masak. Keluarkan dari ketuhar dan biar betul-betul sejuk baru disimpan dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment