KEK PISANG

Saturday, August 6, 2011

ONDE-ONDE/BUAH MELAKA
Juadah yang sempat dibuat untuk berbuka puasa. Senang dibuat & sedap dimakan.



300 gm tepung pulut
120 gm gula melaka - dipotong dadu kecil-kecil
260 ml air panas suam
1/2 biji kelapa parut putih )
sedikit garam ) disatukan
1 tbsp. air daun pandan
sedikit pewarna hijau
3 helai daun pandan - disimpulkan



Tuangkan air panas suam, air daun pandan dan pewarna hijau dalam tepung pulut. Uli hingga rata. Ambil sedikit adunan ini dan leperkan. Bubuh sedikit gula melaka ditengahnya. Bulatkan semula.
Didihkan air dalam periuk. Masukkan daun pandan dan sedikit garam. Kemudian masukkan bebola tadi. Apabila bebola itu timbul, angkat dan toskan. Kemudian gaulkan dengan kelapa parut.


No comments:

Post a Comment