BISKUT TAT GULUNG
sumber : buku Biskut Popular - Noraini Hj. Zakaria
250 gm mentega
300 gm tepung gandum
50 gm tepung kastad
20 gm susu tepung (bukan susu tepung bayi)
30 gm gula aising
1 biji kuning telur (gred B - 25 gm)
1/2 tsp esen vanilla - (saya guna strawberi emulco)
1 tsp serbuk penaik
secubit garam
1 cawan jem nenas
Pewarna merah (saya tambah)
Untuk glis :
1 biji kuning telur
1 tsp air
sedikit pewarna kuning telur
Gula hiasan (saya tambah)
Cara membuatnya :
1. Mentega, gula dan garam dipukul hingga kembang. Masukkan telur dan esen vanilla/strawberi emulco dan pukul sebati.
2. Tepung gandum diayak bersama tepung kastad, serbuk penaik dan susu tepung.
3. Gaulkan campuran tepung bersama adunan mentega hingga menjadi adunan yang lembut (agak lembik).
4. Sediakan acuan semperit. Masukkan adunan ke dalam acuan dan tekan di atas sehelai plastik. Pastikan corak yang berjalur terletak di bahagian bawah.
5. Potong sepanjang 2 inci - 3 inci. Bulatkan jem nenas dan letakkan di bahagian pangkal. Gulung adunan tersebut. Susun atas dulang pembakar. Buatlah cara yang sama sehingga adunan habis.
6. Untuk menyapu glis pada biskut, ambil satu biji kuning telur dan campurkan dengan 1 tsp air dan pewarna kuning telur.
7. Dengan menggunakan berus pastri, sapukan pada permukaan biskut. Sapu perlahan-lahan supaya corak jalur tidak terjejas. Hias dengan gula hiasan.
8. Bakar dengan suhu : 150'C selama 25 minit. Sejukkan sebelum disimpan.
No comments:
Post a Comment