KEK PISANG

Tuesday, August 23, 2011

KUIH LAPIS NYONYA (tray : 7 inci)
sumber : blog Dayang Jack. Tqvm for this wonderful recipe.


120 gm tepung beras + 30 gm tepung gandum
30 gm tepung hoen kwee putih
400 ml. santan pekat
160 ml. air

Bahan Sirap :

180 gm gula halus
150 ml. air
1/4 tsp. garam
2 helai daun pandan
sedikit pewarna hijau, pink & merah cili

1. Satukan bahan sirap dalam periuk. Jerangkan hingga gula larut dan pekat.
Tapis dan biarkan suam.
2. Campurkan tepung beras, tepung gandum, tepung hoen kwee dalam mangkuk adunan.
Tuangkan sirap gula dan santan. Kacau hingga sebati.
3. Bahagikan adunan ini pada dua. Satu bahagian warna asal dan satu bahagian lagi dibubuh
pewarna merah.
4. Letakkan acuan berukuran 7 inci yang dilengser minyak di dalam periuk pengukus dan
panaskan. Bubuh satu senduk adunan biasa ke dalam loyang dan kukuskan selama 5 minit.
5. Kemudian tuangkan satu senduk adunan merah dan kukus lagi selama 5 minit.
6. Ulang proses mengukus seperti di atas hingga habis dan akhir sekali tambah pewarna
merah cili untuk bahagian atasnya.
7. Sejukkan kuih ini sebelum dipotong.

No comments:

Post a Comment