BISKUT AISKRIM
sumber : Citarasa Biskut Popular
200 gm mentega
50 gm shortening
180 gm gula aising
400 gm tepung gandum ) disatukan dan ayak
2 tbsp. susu tepung )
1 tsp. orange emulco
1 biji kuning telur (gred B)
Bahan Hiasan : 500 gm coklat masaka
Gula manik warna-warni
1. Panaskan ketuhar kepada 150'C selama 15 minit.
2. Putar mentega, shortening dan gula aising hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan orange emulco dan kuning telur. utar sebati.
4. Masukkan tepung dan susu tepung. Gaulkan hingga menjadi doh yang lembut.
5. Canaikan doh dan terap dengan acuan bentuk aiskrim.
6. Susun dalam dulang dan bakar selama 20 minit hingga masak. Sejukkan.
7. Cairkan coklat secara double-boiler. Celup biskut dalam coklat dan taburkan gula manik warna-warni.
No comments:
Post a Comment