KEK PISANG

Thursday, January 12, 2017

KELEDEK GORENG RANGUP & SEDAP...











KELEDEK GORENG
sumber  :    hanamemories; (rangup, sedap ala-ala gerai)...




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung beras
1  biji  telur saiz kecil
1  sudu kecil  gula
1/4  sudu kecil  air kapur  (jangan terlebih nanti pahit)
1  cawan  air
serbuk kunyit@pewarna kuning secukupnya
garam secukupnya
keledek@pisang secukupnya atau ikut pilihan yang disukai


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan kecuali keledek@pisang ke dalam blender.  Blend/kisar lebih kurang 2 minit sehingga semua sebati.

2.  Tuangkan ke dalam mangkuk/bekas.  Sementara itu panaskan minyak secukupnya untuk gorengan terendam.

3.  Uji kepanasan minyak dengan merenjiskan sedikit adunan tepung ke dalam kuali.  Bila berdesir maknanya minyak sudah cukup panas.

4.  Celupkan keledek@pisang ke dalam adunan tepung kemudian goreng sehingga keperangan.

5.  Angkat dan toskan.  Sedia untuk dihidangkan...

INFO  :   Adunan batter ni sesuai juga untuk :  cempedak, keladi, makanan laut,  dll..

1 comment: