Wednesday, March 19, 2014
CHIFFON TAPAI UBI
CHIFFON TAPAI UBI
Resipi : mamawandiha.blogspot.com
Bahan A :
150 gm tapai ubi kayu
75 ml minyak masak
150 ml susu cair
6 biji kuning telur 'A/B'
120 gm tepung gandum - diayak
25 gm gula kastor/gula perang (saya guna gula perang)
Bahan B :
6 biji putih telur
1/2 tsp cream of tartar
75 gm gula kastor/gula perang (saya guna gula perang)
secubit garam
Cara-cara :
1. Tapai ubi dibuangkan urat tengahnya. Kisarkan tapai ubi bersama minyak masak, susu cair, kuning telur dan gula hingga halus. Tuangkan ke dalam bekas yang sesuai.
2. Ayakkan tepung dan campurkan sedikit demi sedikit ke dalam bancuhan tapai ubi tadi dan kacau rata menggunakan whisk. Ketepikan dahulu.
3. Panaskan oven 170'C.
4. Pukulkan kesemua bahan B hingga kental dan bertanduk.
5. Masukkan adunan meringue tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan tapai tadi dan kaupbalikkan dengan menggunakan spatula hingga habis dan sebati.
6. Tuangkan adunan ke dalam acuan chiffon bersaiz 22cm/9 inci (tidak perlu digris acuan) dan bakar selama 45 minit hingga masak sepenuhnya.
7. Bila chiffon masak, segera terbalikkan dan biarkan begitu sehingga kek sejuk baru dikeluarkan dari acuan.
Labels:
Chiffon cake
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
rajin zara, letak tapai lg, k ruby lum merasa lgi kek letak tapai....mesti try ni
ReplyDelete