KEK PISANG

Tuesday, March 18, 2014

PUDING TAUHU








PUDING TAUHU
Oleh  :   yatiememories



Bahan-bahan :

 10   gm        serbuk agar-agar
   2   liter       air  (8 cawan)
3/4   cawan   gula kastor
   1   cawan   susu pekat
   2   cawan   santan  (200 ml  santan kotak + air selebihnya)
   3   cawan   susu cair  (1 tin  susu cair 400 ml + 350 ml  air)

Cara-cara :

1.   Masakkan serbuk agar-agar bersama air dan gula hingga mendidih.
2.   Masukkan susu pekat, kacau rata.  Masukkan santan dan susu cair, kacau lagi.
3.   Setelah siap, tutupkan api dan biarkan sebentar.
4.   Tuangkan ke dalam acuan kecil-kecil/pilihan.  Sejukkan sebentar.
5.   Kemudian sejukkan di dalam peti sejuk.
6.   Boleh juga di tuang ke dalam loyang, tetapi kalau hendak makan kenalah sendukkan ke dalam mangkuk kecil.
7.   Hidangkan bersama buah laici atau bahan-bahan kuah seperti di bawah.


Bahan Kuah :

1   tin         laici  (toskan airnya dan siat-siatkan laici)
1   cawan   susu cair
1   cawan   air masak
1   cawan   air laici tadi
5   tbsp.     gula


Cara-cara :

1.   Bancuhkan air masak bersama gula.  Masukkan air laici tadi, susu cair dan gaulkan sebati.  Masukkan laici yang di siat-siat tadi.  Bila dah siap, bolehlah dihidangkan bersama puding tauhu lemak manis.

No comments:

Post a Comment