Sunday, October 11, 2015
AYAM MASAK ASAM PEDAS
AYAM MASAK ASAM PEDAS
sumber : Azie Kitchen; thanks...
Bahan-bahan :
1 ekor ayam - dipotong kecil
1 batang serai - dititik
Daun kesum
1 batang bunga kantan - dibelah
Air asam jawa (50 gm asam jawa + 1 cawan air, gaul & tapis)
3 cawan air
Sedikit lada hitam - ditumbuk kasar
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
Bahan kisar :
35 tangkai cili kering (gunting, rendam hingga kembang & toskan)
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
Sebesar saiz ibu jari belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai sehingga garing.
2. Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum. Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut.
3. Masukkan air asam jawa dan gaul sebati. Masukkan pula garam, gula dan lada hitam secukupnya. Gaul sebati. Tambahkan air secukupnya.
4. Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal/diingini. Tutup api dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment