KEK PISANG

Sunday, October 11, 2015

AYAM MASAK ASAM PEDAS







AYAM MASAK ASAM PEDAS
sumber  :   Azie Kitchen; thanks...



Bahan-bahan :

1  ekor  ayam  -  dipotong kecil
1  batang  serai  -  dititik
Daun kesum
1  batang  bunga kantan  -  dibelah
Air asam jawa  (50 gm asam jawa + 1 cawan air, gaul & tapis)
3  cawan  air
Sedikit lada hitam  -  ditumbuk kasar
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menumis


Bahan kisar :

35  tangkai  cili kering  (gunting, rendam hingga kembang & toskan)
  7  ulas  bawang merah
  5  ulas  bawang putih
  1  inci  kunyit hidup
  1  inci  halia
Sebesar saiz ibu jari belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak secukupnya.  Tumiskan bahan-bahan kisar bersama serai sehingga garing.

2.  Masukkan ayam, bunga kantan dan daun kesum.  Gaul sebati dan tutup kuali sehingga ayam agak mengecut.

3.  Masukkan air asam jawa dan gaul sebati.  Masukkan pula garam, gula dan lada hitam secukupnya.  Gaul sebati.  Tambahkan air secukupnya.

4.  Akhir sekali, tutup kuali dan tunggu sehingga ayam empuk serta mendapat kepekatan kuah asam pedas yang ideal/diingini.  Tutup api dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment