KEK PISANG

Friday, October 9, 2015

KUIH BAKAR KEMBOJA









KUIH BAKAR KEMBOJA
sumber  :   Azlita & Amie; thanks...



Bahan-bahan :

1 1/2  cawan  tepung gandum
1 1/2  cawan  gula pasir
      2  cawan  santan pekat
    15  helai  daun pandan  (dikisar dengan 1 cawan air = tapis untuk dapatkan 1 cawan jus pandan)
      4  biji  telur gred A
   1/2  sudu kecil  garam
      2  sudu besar  minyak sapi  (dioleskan 1 sudu kecil untuk didalam setiap acuan kemboja)
Bijan secukupnya


Cara-cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 200'C.  Sediakan 4 buah acuan bauhulu kemboja.
2.  Kacau gula bersama telur sehingga gula larut.
3.  Masukkan santan, jus pandan bersama tepung dan adun sebati.
4.  Tapiskan adunan supaya tepung tidak bergentel.
5.  Tuangkan adunan ke dalam acuan dan bakar di dalam oven selama 10 minit.
6.  Keluarkan acuan berisi adunan kuih tadi dan taburkan bijan secara merata di atasnya.
7.  Masukkan kembali ke dalam oven dan teruskan membakar selama 50-60 minit atau sehingga kuih masak dan berkerak. 


Untuk 1/2 adunan/resipi :

120  gm  tepung gandum
150  gm  gula pasir
    1  cawan  santan pekat  (1 kotak santan KARA + air jadikan 1 cawan santan)
    7  helai  daun pandan  (dikisar dengan 1/2 cawan air - perah/tapis untuk dapatkan 1/2 cawan jus pandan)
    2  biji  telur gred A
    1  sudu besar  minyak sapi/butter
Secubit garam
Sedikit pewarna hijau epal & sedikit pandan emulco
Bijan secukupnya

No comments:

Post a Comment