KEK PISANG

Thursday, December 10, 2015

PUDING KASTAD BERKUAH










PUDING KASTAD BERKUAH
sumber   :    sariyusa ; thanks...




Bahan Puding :

1  cawan  tepung kastad
1  cawan  susu cair
4  cawan  air
5  sudu besar  gula pasir
Secubit garam


Cara-cara :

     Masukkan kesemua bahan puding dalam kuali/periuk, kacau rata sehingga tepung kastad tidak berbintil dan gula agak larut di atas api sederhana  (guna hand whisk untuk mengacau) sehingga pekat.
     Bila adunan sudah mulai pekat, kecilkan api.  Kacau terus sehingga adunan betul-betul pekat, berkilat dan meletup-letup.  (Jika suka boleh diwarnakan adunan puding ini).  Tutup api dan masukkan ke dalam acuan kecil yang comel-comel.  Bila sudah sejuk, simpan di dalam peti sejuk.


Bahan Kuah Kastad :
sumber :   syapek kitchen ; thanks...


1  tin  susu cair IDEAL
1  tin  air  (guna tin susu cair untuk sukat air)
4  sudu besar  gula pasir  atau  4  sudu besar  susu pekat manis
1  biji  kuning telur  (optional  -  saya tak letak)
1  sudu kecil  esen vanilla
2  sudu besar  tepung kastad  (campur & bancuh dengan sedikit susu cair/air)


Cara-cara :

1.  Masukkan kesemua bahan kuah ke dalam periuk.
2.  Masak kuah sehingga gula larut dan kuah agak pekat sedikit..siap dan tutup api.

NOTA :  Jika guna acuan coklat untuk puding ini, sebelum digunakan, basahkan acuan dengan air, jangan di lap kering, biarkan ada sedikit-sedikit air di dalam acuan untuk memudahkan puding keluar dari acuan..
     Untuk lebih sedap, cedok buah-buahan koktel bersama jusnya sekali ketika menghidang..

No comments:

Post a Comment