KEK PISANG

Wednesday, December 17, 2014

AGAR-AGAR KARAMEL TANPA TELUR









AGAR-AGAR KARAMEL TANPA TELUR
sumber dari  :  DapurTanpaSempadan dll.; thanks..
tried & tested :  zaralovebaking..




Bahan-bahan :

  10  gm  serbuk agar-agar
700  ml  air
300  ml  susu cair
120  gm  gula halus
    1  sudu besar  tepung kastad
    1  sudu teh  esen vanilla
 3/4  cawan  gula pasir *
    3  sudu besar  air panas didih * (* untuk dijadikan karamel)


Cara Penyediaan :

     Masak gula pasir dengan api sederhana sehingga cair, sehingga gula bertukar menjadi kuning keemasan.  Dengan berhati-hati tuangkan air panas didih dan kacau sehingga sebati.  Masakkan sekejap lagi sehingga pekat.  Angkat dan tuangkan ke dalam acuan/loyang pilihan (acuan/loyang disapukan dengan sedikit mentega untuk memudahkan agar-agar keluar dari acuan/loyang).
     Satukan susu cair dengan tepung kastad, kacau rata dan tapis.  Di dalam periuk, satukan gula halus, air dan serbuk agar-agar, kacau rata dan jerangkan di atas api sehingga semua larut dan mendidih.  Perlahankan api dan masukkan bancuhan susu dan kastad tadi, kacau rata.
     Masak sehingga bancuhan agar-agar kelihatan sedikit pekat, tutup api dan tuangkan ke dalam acuan/loyang berisi karamel tadi.  Biarkan suam seketika dan simpan di dalam peti sejuk selama 2-3 jam.  Keluarkan agar-agar dari acuan/loyang dan isikan di dalam piring.  Hiaskan dengan buah-buahan koktel (jika suka), hidangkan dingin...

No comments:

Post a Comment