KEK PISANG

Wednesday, March 9, 2016

AYAM MASAK BALI









AYAM MASAK BALI
sumber   :    DapurKakYah...




Bahan-Bahan :

1/2  ekor  ayam dipotong kecil & dibersihkan
   2  labu  bawang besar *
   4  ulas  bawang putih *
1/2  inci  halia *
   2  batang  serai *  ( * dikisar)
Sedikit belacan
   1  sudu teh  serbuk jintan manis
   1  sudu teh  serbuk jintan putih
   2  sudu teh  serbuk ketumbar
   4  sudu besar  kicap manis
   5  sudu besar  cili kisar
   2  sudu teh  serbuk kunyit
   2  tangkai  daun kari
   3  helai  daun limau purut
   1  batang  serai  -  di titik
   1  keping  asam gelugur
Garam & gula secukupnya


Cara Memasak :

     Semasa mengisar bahan bertanda (*), masukkan bersama belacan, jintan manis, jintan putih, ketumbar, cili kisar dan serbuk kunyit.  Kemudian masukkan kicap manis, garam dan sedikit gula.  Perapkan kesemua bahan yang dikisar tadi dengan ayam selama 1/2 jam.
     Panaskan minyak dan gorengkan ayam tadi (tidak la sampai garing) dengan api sederhana kecil.  (Semasa hendak menggoreng, ketuk-ketukkan sedikit ayam supaya bahan salutan sedikit tertanggal sebelum dimasukkan ke dalam kuali).
     Di dalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak atau secukupnya, kemudian tumiskan lebihan perapan ayam tadi sehingga wangi.  Masukkan serai titik, daun kari, daun limau purut dan asam gelugur.  Masukkan ayam yang digoreng tadi dan tambahkan sedikit air.  Biarkan mesra seketika.  (Masukkan juga bawang besar yang dihiris bulat semasa menumis bahan perapan tadi jika suka)...

No comments:

Post a Comment