KEK PISANG

Wednesday, March 2, 2016

SUP PETOLA









SUP PETOLA
oleh   :    zaralovebaking...




Bahan-Bahan :

   1  batang  petola segi bersaiz sederhana
   1  biji  ubi kentang  -  dipotong kiub
Sedikit ikan bilis  -  cuci bersih & toskan
   1  cawan  air atau secukupnya
1/2  paket  suun  -  direndam hingga kembang & toskan
   3  ulas  bawang merah  -  dihiris
   2  ulas  bawang putih   -  dihiris
   1  tangkai  cili merah   -   dihiris
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Cara Memasak :

1.  Petola dibuang kulit dan dihiris nipis.

2.  Panaskan sedikit minyak di dalam periuk.  Tumiskan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis sehingga wangi.

3.  Masukkan air secukupnya.  Biarkan mendidih seketika.  Kemudian masukkan ubi kentang dan biarkan sehingga ia empuk.

4.  Apabila kentang telah empuk, masukkan petola, suun dan cili merah.  Masukkan garam secukup rasa.  Biarkan renih seketika, tutup api dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment