KEK PISANG

Saturday, March 5, 2016

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN











BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
sumber   :   buku resipi; (sangat sedap tapi agak manis sikit)...




Bahan-Bahan :

8-10  keping  roti sandwic  (saya guna 10 keping)
 200  ml   santan dicampur dengan 200 ml air
  3/4  cawan  gula kastor 
     1  sudu teh  pes pandan
     4  biji  telur gred A/B
   10  gm  kismis  (saya guna kranberi kering)
     1  sudu teh  garam halus
Sedikit pewarna hijau (jika perlu)


Cara Membuat :

1.  Koyakkan roti menjadi kepingan kecil.  Ketepikan.

2.  Satukan santan + air, garam, gula, pes pandan dan juga telur.  Kacau sebati.

3.  Masukkan roti dan kismis ke dalam campuran santan tadi.  Rendamkan lebih kurang 5 minit.

4.  Sapu loyang bersaiz 8 inci bulat dengan sedikit mentega.  (Saya alaskan loyang dengan plastik agar memudahkan bingka dikeluarkan dari loyang).

5.  Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.

6.  Sejukkan dahulu kemudian potong dan hidangkan...

No comments:

Post a Comment