Saturday, March 5, 2016
BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
sumber : buku resipi; (sangat sedap tapi agak manis sikit)...
Bahan-Bahan :
8-10 keping roti sandwic (saya guna 10 keping)
200 ml santan dicampur dengan 200 ml air
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh pes pandan
4 biji telur gred A/B
10 gm kismis (saya guna kranberi kering)
1 sudu teh garam halus
Sedikit pewarna hijau (jika perlu)
Cara Membuat :
1. Koyakkan roti menjadi kepingan kecil. Ketepikan.
2. Satukan santan + air, garam, gula, pes pandan dan juga telur. Kacau sebati.
3. Masukkan roti dan kismis ke dalam campuran santan tadi. Rendamkan lebih kurang 5 minit.
4. Sapu loyang bersaiz 8 inci bulat dengan sedikit mentega. (Saya alaskan loyang dengan plastik agar memudahkan bingka dikeluarkan dari loyang).
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
6. Sejukkan dahulu kemudian potong dan hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment