KEK PISANG

Wednesday, October 9, 2019

IKAN KERISI TUMIS ASAM ...









IKAN KERISI TUMIS ASAM
sumber :    yatiememories ...




Bahan-Bahan :

4-5  ekor  ikan kerisi atau apa-apa ikan pun boleh, ikut citarasa
1  batang  serai   ~   dititik
2  sudu besar  asam jawa   ~   dibancuh bersama 1/2 cawan air
Garam & sedikit gula
Sedikit serbuk kunyit untuk menggoreng ikan
Minyak masak secukupnya
1  cawan  air atau secukupnya


Bahan-Bahan Hiris :

2  tangkai  cili hijau/merah
6  tangkai  cili padi
1  labu   bawang besar
2  ulas  bawang putih
2  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Siangkan ikan, cuci bersih dan toskan.  Gaul ikan kerisi bersama garam dan serbuk kunyit.  Goreng sehingga separuh masak.  Angkat, toskan dan ketepikan dulu.

2.  Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dihiris tadi, masukkan juga serai yang dititik tadi.

3.  Setelah berbau wangi, masukkan air asam jawa.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Tambahkan sedikit air lagi jika perlu.  (ikut selera masing-masing yang nak kuah banyak atau sedikit).

4.  Masukkan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul sebentar.  Sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment