KEK PISANG

Thursday, October 3, 2019

IKAN SIAKAP 3 RASA ALA THAI ...









IKAN SIAKAP 3 RASA
ALA THAI
sumber :    buatoranglapo.com




Bahan Cincang Halus :

3-4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
2  cm  halia muda
1  biji  cili merah


Bahan Dihiris Halus :

1  kuntum  bunga kantan  saiz kecil
3  helai  daun limau purut
5  biji  cili padi   (boleh tambah atau kurangkan)


Bahan-Bahan Sos :

1  sudu besar  sos tomato
2  sudu besar  sos cili
2  sudu besar  sos ikan
2  sudu besar  gula pasir
1  sudu besar  jus limau nipis atau lemon
1  sudu kecil  kicap manis


Bahan-Bahan Lain :

1  ekor  ikan siakap
Tepung jagung
Garam
2  sudu besar  cili kisar
1/2  cawan  air
1  biji  tomato  ~  potong dadu
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ikan dan toskan.  Lumur ikan dengan garam dan tepung jagung secukupnya.  Perapkan seketika.

2.  Goreng ikan sehingga garing.  Letakkan ikan yang telah masak ke dalam pinggan besar.

3.  Untuk kuah, tumiskan semua bahan yang dicincang halus sehingga berbau harum.

4.  Masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili agak masak.  Kemudian, masukkan semua bahan-bahan sos.  Kacau rata.

5.  Setelah mendidih, masukkan pula bahan-bahan hiris, air dan garam secukup rasa.  Seimbangkan rasanya.

6.  Masak sehingga kuah pekat sedikit.  Akhir sekali masukkan tomato.  Kacau sebentar dan tutup api.

7.  Tuangkan kuah ke atas ikan yang telah digoreng tadi.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment