KEK PISANG

Thursday, October 10, 2019

SAMBAL TEMPE & TAUHU ...









SAMBAL TEMPE & TAUHU




Bahan-Bahan :

1-2  paket  tempe  ~  dihiris memanjang
2  keping  tauhu  ~  dihiris memanjang
1  mangkuk kecil  ikan bilis
3  sudu besar  cili kisar
3  sudu kecil  gula
4  ulas  bawang merah  ~  ditumbuk halus
1/4  cawan  air
Sedikit garam & serbuk kunyit
Minyak masak untuk menggoreng
1/4  kiub  pati ikan bilis,  jika suka


Cara Memasak :

1.  Tempe yang telah dihiris digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.

2.  Tauhu yang dihiris digaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.

3.  Panaskan minyak masak secukupnya dan goreng tauhu sehingga garing.  Angkat dan toskan minyaknya.

4.  Kemudian masukkan pula tempe, goreng sehingga garing.  Angkat dan toskan minyaknya kemudian gorengkan pula ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyaknya.

5.  Tinggalkan sedikit minyak gorengan tadi di dalam kuali, masukkan cili kisar.  Kacau sehingga ia masak/garing baru dimasukkan bawang tumbuk tadi, kacau rata.

6.  Bila dah berbau wangi, masukkan air dan tambah gula serta secubit garam.  Kacau sehingga air agak kering dan rasa masin manisnya.

7.  Bila dah sesuai rasanya, masukkan semua bahan dan kacau sebati.  Tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment