KEK PISANG

Thursday, November 6, 2014

BINGKA ROTI TUNA









BINGKA ROTI TUNA
sumber  :   DamaiQalbu ; thanks...
tested by  :  zaralovebaking.blogspot.com ; sangat sedap...



Bahan-bahan :

1  buku kecil  roti  (10 keping)
4  cawan  susu segar
3  sudu besar  tepung beras
3  sudu besar  minyak masak
3  biji  telur
Garam secukup rasa


Cara Penyediaan :

1.  Roti di koyakkan dan direndam dengan susu segar sehingga kembang.
2.  Gaulkan kesemua bahan lain dengan roti yang telah direndam supaya sebati.
3.  Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 10"x10" persegi yang telah disapu dengan minyak.
4.  Bakar di dalam oven pada suhu 180'C selama 30 minit.
5.  Kemudian keluarkan loyang dan taburkan tuna berserta dengan inti dan bakar lagi selama 30 minit.
6.  Bila telah masak, taburkan dengan bahan hiasan.  Sejukkan, potong dan hidang.


Bahan Lauk  :  1  tin  tuna  (saiz kecil  -  tidak perlu ditumis)


Bahan Inti :  (Tumis)

1  labu  bawang besar  (potong dadu)
2  ulas  bawang putih  (dicincang)
1  batang  lobak merah  (disagat)
1  sudu besar  rempah kari
1  sudu besar  rempah kurma
3  sudu besar  sos tomato
3  sudu besar  sos cili
1  tin  cendawan butang  (dihiris)
Air secukupnya
Minyak masak
Garam secukupnya

Bahan Hiasan :

Daun sup & daun bawang, cili merah  (dihiris)
Bawang goreng


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu dan wangi.
2.  Masukkan rempah kari dan rempah kurma, kacau sehingga naik minyak.
3.  Masukkan lobak merah, garam, sos cili dan sos tomato, juga air secukupnya.  Kacau rata.
4.  Masak sehingga lobak merah lembut disusuli dengan hirisan cendawan butang.  Biar sehingga kuah mengering.
(yields :   4  pcs)

No comments:

Post a Comment