KEK PISANG

Thursday, November 6, 2014

PANKEK KEJU









PANKEK GULUNG KEJU
sumber  :  Majalah Sedap 2013/bil 66 ;
tried by  :   zaralovebaking.blogspot.com ; sedap & lembut



Bahan :

200  gm  tepung gandum
  75  gm  keju cheddar di parut
    2  sudu makan  gula pasir halus
 1/2  sudu makan  serbuk penaik
 1/2  sudu teh  garam
    2  biji  telur,  pukul ringan
300  ml  susu cair atau susu segar  (saya guna susu segar jer)
  25  gm  marjerin  -  cairkan


Bahan pelengkap :

100  ml  sirap pankek


Cara membuat :

1.  Ayak tepung gandum dan serbuk penaik.  Masukkan gula pasir dan garam.  Kecau rata.

2.  Campurkan telur dan susu cair.  Kacau rata.  Tuangkan sedikit demi sedikit ke dalam campuran tepung gandum.  Kacau sehingga licin.  Masukkan marjerin cair.  Kacau rata.  Masukkan keju cheddar parut.  Kacau rata dan sebati.

3.  Tuangkan satu senduk sayur kecil di kuali rata yang telah disapu nipis marjerin.  Biarkan sehingga berkulit.  Terbalikkan.  Biarkan sehingga masak.

4.  Ketika masih panas, segera gulung.  (Part ni saya tak buat).

5.  Hidangkan bersama pelengkapnya.

Pesan Sedap :  Sediakan pankek sebelum dihidangkan supaya tetap lembut ketika dihidangkan.

No comments:

Post a Comment