KEK PISANG

Saturday, November 22, 2014

NASI MENTEGA CRANBERRY









NASI MENTEGA CRANBERRY
rujukan dari :  DapurTanpaSempadan - CMG ; thanks..
olahan  :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

   4  cawan  beras basmathi  (direndam selama 30 minit & ditoskan)
   5  cawan  air
   1  cawan  susu sejat IDEAL
   1  kiub  pati ayam Maggi  (optional)
   2  sudu besar  mentega
1/3  cawan  cranberry kering
Garam secukup rasa


Bahan Tumis :

1  biji  bawang besar  (dipotong dadu)
2  ulas  bawang putih  (dihiris)
1  batang  serai  (di titik)
1  helai  daun pandan  (disimpul)
1  inci  halia  (dihiris nipis)
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
2  biji  buah pelaga

Bahan Hiasan :

Daun bawang & daun sup  (dihiris)
Bawang goreng secukupnya


Cara Memasak :

     Di dalam kuali, cairkan mentega, masukkan bahan tumis dan tumiskan sehingga berbau harum.  Masukkan beras dan kacau mesra dan sebati.  Masak selama 1-2 minit.  Masukkan kiub pati ayam (dihancurkan) dan gaul rata dan sebati.  Tutup api.
     Alihkan beras ke dalam periuk Rice Cooker, tuangkan air dan susu sejat.  Kacau rata.  Tambahkan garam secukup rasa dan tanaklah seperti biasa.  Bila nasi hampir kering, taburkan cranberry kering dan biarkan nasi betul-betul masak.  Gaulkan dengan chopstick.  Biarkan sebentar.  Tutup suis Rice Cooker untuk mengelakkan nasi berkerak.
     Taburkan dengan bahan hiasan sebelum dihidangkan bersama acar dan lauk kegemaran.

No comments:

Post a Comment