Sunday, November 30, 2014
SAMBAL TELUR PUYUH BERKENTANG
SAMBAL TELUR PUYUH BERKENTANG
Bahan A :
30 biji telur puyuh (rebus & dikupas kulitnya)
3 biji kentang (dibuangkan kulit, hiris kasar, basuh & toskan)
1 sudu kecil cuka masakan
1 labu bawang besar (dihiris)
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Bahan B : (Dikisar)
10 tangkai cili kering
5 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak dan gorengkan kentang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Telur puyuh juga hendaklah digoreng sehingga sedikit kekuningan dan berkulit. Angkat dan ketepikan.
3. Keluarkan separuh minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan garing.
4. Masukkan bawang besar, garam, gula dan cuka secukup rasa.
5. Masukkan telur puyuh dan kentang yang digoreng tadi. Kemudian kacau rata dan angkat.
6. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment