KEK PISANG

Sunday, November 30, 2014

SAMBAL TELUR PUYUH BERKENTANG








SAMBAL TELUR PUYUH BERKENTANG




Bahan A :

30  biji  telur puyuh  (rebus & dikupas kulitnya)
  3  biji  kentang  (dibuangkan kulit, hiris kasar, basuh & toskan)
  1  sudu kecil  cuka masakan
  1  labu  bawang besar  (dihiris)
  1  cawan  minyak masak
  1  sudu kecil  gula
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Dikisar)

10  tangkai  cili kering
  5  ulas  bawang merah
  1  ulas  bawang putih


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak dan gorengkan kentang hingga garing.  Angkat dan ketepikan.
2.  Telur puyuh juga hendaklah digoreng sehingga sedikit kekuningan dan berkulit.  Angkat dan ketepikan.
3.  Keluarkan separuh minyak dan tumis bahan yang dikisar hingga wangi dan garing.
4.  Masukkan bawang besar, garam, gula dan cuka secukup rasa.
5.  Masukkan telur puyuh dan kentang yang digoreng tadi.  Kemudian kacau rata dan angkat.
6.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment