KEK PISANG

Tuesday, November 18, 2014

NASI HUJAN PANAS







NASI HUJAN PANAS
sumber  :   Chef Hanieliza




Bahan A :

   4  cawan  beras basmathi
   4  cawan  air 
1/2  cawan  susu cair
   1  kiub  pati ayam Maggi
   3  biji  tomato  (dicincang)
   1  sudu makan  minyak sapi
   2  sudu makan  marjerin
Garam secukup rasa
Pewarna :  hijau, merah & kuning


Bahan B :  (Tumisan)

3  ulas  bawang merah *
1  ulas  bawang putih *
1  inci  halia *  ( *  ditumbuk )
3  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
2  kuntum  bunga lawang
1  inci  kulit kayu manis
1  batang  serai  (diketuk)
2  helai  daun pandan  (disimpul)


Cara Membuat :

1.  Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit.  Toskan.
2.  Panaskan minyak sapi dan marjerin di dalam periuk.
3.  Tumiskan bahan B sehingga wangi.
4.  Masukkan air dan garam.  Biarkan sehingga mendidih.
5.  Masukkan susu cair, kiub ayam, tomato dan beras.  Kacau rata.  Masakkan seperti nasi biasa.
6.  Apabila nasi hampir kering, letakkan 1 warna pada setiap tempat yang berlainan.
7.  Biarkan nasi masak dan kering.  Kemudian gemburkan supaya warna tadi rata keseluruhan nasi.
8.  Hiaskan dengan taburan bawang goreng dan daun bawang.

No comments:

Post a Comment