KEK PISANG

Tuesday, November 18, 2014

PUTU AYU COKLAT








PUTU AYU COKLAT
sumber  :   rahelblogspot ;  thanks...



Bahan-bahan :

2  biji  telur gred A
1  cawan  gula kastor
2  cawan  tepung gandum  (tolak 1 1/2  sudu besar & gantikan dengan 1 1/2 sudu besar serbuk koko)
1  sudu teh  baking powder  (diayak bersama dengan tepung gandum & serbuk koko)
1  cawan  santan atau susu segar  (saya guna susu segar)
1  sudu kecil  ovalette

150  gm  kelapa parut putih atau secukupnya *
    1  sudu makan  tepung jagung *  (* digaul rata & sebati )


Cara Membuat :

1.  Sapu acuan putu ayu dengan sedikit minyak.  Kemudian isikan kelapa putih ke dalam acuan & mampatkan.

2.  Pukul telur dan gula sehingga sebati kemudian masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga pekat dan gebu selama lebih kurang 10 minit.

3.  Masukkan tepung dan santan berselang-seli dan pukul lagi sehingga sebati.

4.  Tuangkan adunan ke dalam acuan.  Kukus selama 8-10 minit dengan api sederhana.

No comments:

Post a Comment