Saturday, November 22, 2014
KARI AYAM
KARI AYAM
Oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
1 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 cawan minyak masak
3 sudu besar rempah kari ayam/daging
1 sudu besar cili giling
2 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
4 biji ubi kentang (dipotong 4)
1/2 cawan jus asam jawa
Garam secukup rasa
Bahan B : (Untuk Menumis)
6 ulas bawang merah (dihiris)
4 ulas bawang putih (dihiris)
3 cm halia (dihiris)
3 tangkai daun kari
1 batang kulit kayu manis
5 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan rempah kari dan cili giling yang dibancuh dengan jus asam jawa. Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam, kentang, santan dan garam. Biarkan mendidih sehingga ayam dan kentang empuk ataupun lembut.
4. Hidangkan bersama nasi, roti, pulut ataunpun ketupat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment