KEK PISANG

Saturday, November 22, 2014

KARI AYAM







KARI AYAM
Oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com




Bahan A :

   1  ekor  ayam  (dipotong kecil)
1/2  cawan  minyak masak
   3  sudu besar  rempah kari ayam/daging
   1  sudu besar  cili giling
   2  cawan  santan  (dari 1/2 biji kelapa)
   4  biji  ubi kentang  (dipotong 4)
1/2  cawan  jus asam jawa
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Untuk Menumis)

6  ulas  bawang merah  (dihiris)
4  ulas  bawang putih  (dihiris)
3  cm  halia  (dihiris)
3  tangkai  daun kari
1  batang  kulit kayu manis
5  kuntum  bunga cengkih
2  kuntum  bunga lawang
3  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2.  Masukkan rempah kari dan cili giling yang dibancuh dengan jus asam jawa.  Kacau rata dan biarkan sehingga pecah minyak.
3.  Masukkan ayam, kentang, santan dan garam.  Biarkan mendidih sehingga ayam dan kentang empuk ataupun lembut.
4.  Hidangkan bersama nasi, roti, pulut ataunpun ketupat.

No comments:

Post a Comment