dihidang bersama Sate Kebab Briani segera (brand Akmal) yang sangat sedap...
FETUCINI CARBONARA
cookbook : Senangnya Memasak Makanan Barat - Chef Hanieliza..sedap
Bahan-bahan :
300 gm fetucinni pasta (direbus hingga lembut - agak lama juga nak rebus)
2 sudu makan minyak jagung
300 gm sosej (dipotong kecil)
1 cawan susu segar
10 biji cendawan butang (dipotong nipis)
1 biji capsicum merah *
1 biji capsicum hijau *
2 biji tomato *
1 biji bawang besar kuning * (* dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu makan serbuk lada hitam
125 gm keju Cheddar (dipotong kecil)
100 gm keju Parmesan (dicincang/sagat halus)
30 gm daun parsley (dicincang halus) (saya guna parsley flake)
1 sudu makan serbuk oregano
Garam secukup rasa
Cara Membuat :
1. Panaskan minyak jagung, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan sosej, tomato, cendawan dan susu segar. Kacau rata.
3. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk oregano dan garam. Kacau rata.
4. Masukkan keju Cheddar, capsicum merah dan hijau. Masak hingga pekat.
5. Tuangkan di atas fetucinni (yang telah direbus) dan taburkan daun parsley dan keju Parmesan.
6. Sedia dihidangkan...
No comments:
Post a Comment