KEK PISANG

Monday, November 24, 2014

FETUCINI CARBONARA




dihidang bersama Sate Kebab Briani segera (brand Akmal)  yang sangat sedap...





FETUCINI CARBONARA
cookbook :  Senangnya Memasak Makanan Barat - Chef Hanieliza..sedap




Bahan-bahan :

300  gm  fetucinni pasta  (direbus hingga lembut - agak lama juga nak rebus)
    2  sudu makan  minyak jagung
300  gm  sosej  (dipotong kecil)
    1  cawan  susu segar
  10  biji  cendawan butang  (dipotong nipis)
    1  biji  capsicum merah *
    1  biji  capsicum hijau *
    2  biji  tomato *
    1  biji  bawang besar kuning *  (* dipotong dadu)
    1  ulas  bawang putih  (dicincang halus)
    1  sudu makan  serbuk lada hitam
125  gm  keju Cheddar  (dipotong kecil)
100  gm  keju Parmesan  (dicincang/sagat halus)
  30  gm  daun parsley  (dicincang halus) (saya guna parsley flake)
    1  sudu makan  serbuk oregano
Garam secukup rasa


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak jagung, tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
2.  Masukkan sosej, tomato, cendawan dan susu segar.  Kacau rata.
3.  Masukkan serbuk lada hitam, serbuk oregano dan garam.  Kacau rata.
4.  Masukkan keju Cheddar, capsicum merah dan hijau.  Masak hingga pekat.
5.  Tuangkan di atas fetucinni (yang telah direbus) dan taburkan daun parsley dan keju Parmesan.
6.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment