KEK PISANG

Tuesday, November 4, 2014

SAMBAL SARDIN









SAMBAL SARDIN
sumber   :  buku Chef Hanieliza



Bahan A :

1  tin  besar sardin
3  sudu besar  sos tomato
2  biji  tomato  (dibelah 4)
1  labu  bawang besar  (dihiris kasar)
5  biji  limau kasturi  (diambil jusnya)
3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Dikisar)

15  tangkai  cili kering
10  ulas  bawang merah
  2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan sardin, bawang besar dan sos tomato.  Kemudian kacau rata.
3.  Masukkan buah tomato dan kacau rata.
4.  Tutup api dan masukkan jus limau.  Hias/taburkan sedikit hirisan daun bawang (jika suka).
5.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment