Tuesday, November 4, 2014
SAMBAL SARDIN
SAMBAL SARDIN
sumber : buku Chef Hanieliza
Bahan A :
1 tin besar sardin
3 sudu besar sos tomato
2 biji tomato (dibelah 4)
1 labu bawang besar (dihiris kasar)
5 biji limau kasturi (diambil jusnya)
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B : (Dikisar)
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan sardin, bawang besar dan sos tomato. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan buah tomato dan kacau rata.
4. Tutup api dan masukkan jus limau. Hias/taburkan sedikit hirisan daun bawang (jika suka).
5. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment