KEK PISANG

Wednesday, November 5, 2014

PUDING CARAMEL









PUDING CARAMEL
sumber  :  resipi sahabat
tried   :  zaralovebaking.blogspot.com ; thanks...



   5  biji  telur
   1  tin  susu cair
   1  tin  air  (sukatan guna tin susu cair)
1/2  cawan  susu pekat manis
   1  sudu teh  esen vanilla
   1  cawan  gula pasir  (untuk dibuat gula hangus)
   1  sudu makan  tepung kastad

Loyang  :  8 inci bulat


Cara-cara :

1.  Buatkan gula hangus dahulu dan ketepikan.
2.  Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga sebati kecuali air gula hangus.
3.  Panaskan kukusan dan bekas loyang terlebih dahulu kemudian tuangkan air gula hangus tadi ke dalamnya diikuti dengan adunan telur tadi.
4.  Kukus selama 30 minit.  Sejukkan dahulu di dalam peti sejuk.  (sekiranya suka bolehlah dimakan dengan fruit cocktail/ais krim vanilla)....

No comments:

Post a Comment