Satu bekas untuk dibawa balik ke asrama oleh anak saya
sementara yang lagi satu untuk makan-makan sekeluarga...
KEK PISANG YANG SANGAT LEMBAB (A keeper)
sumber dari : Azie Kitchen ; thanks...
tried by : zaralovebaking.blogspot.com ; memang lembab & sedap sangat...
Bahan-bahan :
5 biji pisang emas dilecek
1 cawan gula kastor
1 cawan minyak jagung
4 biji telur gred A/B (saya guna gred 'B')
Bahan Ayak :
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
Bahan Lain :
1 sudu besar jus limau nipis (saya guna jus lemon)
1 sudu teh esen vanilla
Cara-cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C. Lenser mentega pada loyang. Ketepikan.
2. Putar gula, telur dan minyak dalam anggaran 3-5 minit hingga putih. Masukkan pisang dan kacau rata.
3. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Kacau sebati dengan spatula.
4. Masukkan esen vanilla, jus limau nipis dan gaul sebati.
5. Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 40-60 minit atau sehingga masak sepenuhnya.
NOTA : Apabila permukaan atas kek telah perang, kurangkan suhu ke 150'C dan bakar selama 1 jam.
(menghasilkan : 2 biji)
No comments:
Post a Comment