KEK PISANG

Sunday, November 9, 2014

PINK PAVLOVA








PINK PAVLOVA
resipi asal :  Anna Olson - Foodnetwork.ca
sumber  :   Citarasawan ; thanks...
tried by :   zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

   4  biji  putih telur A/B
   1  sudu teh  cream of tartar
   1  cawan  gula kastor
   1  sudu teh  tepung jagung
   1  sudu teh  cuka masakan
 20  gm  serbuk strawberry ice blended (boleh beli di bakeri 'Yummie')
Sedikit pewarna pink


Bahan Cream :

1  cawan  UHT whipping cream
2  sudu besar  gula aising


Hiasan :  Buah-buahan segar pilihan - strawberry, berries, kiwi, peach dll..


Cara Penyediaan :

1.  Pukul putih telur dan cream of tartar sehingga berbuih.  Masukkan gula kastor dan pukul dengan kelajuan tinggi selama 8 minit sehingga kental.

2.  Perlahankan mixer, masukkan tepung jagung, serbuk strawberry, pewarna dan cuka masakan, pukul sebentar sehingga rata.

3.  Buatkan lakaran bulat 10 inci di atas kertas parchment/baking paper.  Sudukan adunan tadi dan ratakan memenuhi lakaran tadi.

4.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 120'C selama 30-40 minit.  Tutupkan api dan biarkan pavlova di dalam oven selama 20 minit.

5.  Untuk menhidangkan pavlova :  pukul whipping cream sehingga pekat kemudian masukkan gula aising dan gaulkan rata.

6.  Paipkan cream ke atas pavlova dan taburkan dengan hirisan buah-buahan segar.

No comments:

Post a Comment