KEK PISANG

Saturday, November 22, 2014

PUDING SAGU







PUDING SAGU
sumber  :  Chef Hanieliza ; thanks...




Bahan A :  (Sagu)

2  cawan  sagu mata ikan  (dicuci bersih & direndam sekejap)
5  cawan  air
1  sudu teh  pewarna hijau
1  tin  susu cair  (400  ml)
1  tin  buah-buahan koktel (sebagai hiasan jika perlu)


Bahan B :  (Air Gula)

   1  cawan  gula merah
1/2  cawan  gula pasir
   1  cawan  air


Cara Membuat :

1.  Didihkan air, masukkan sagu dan pewarna hijau.  Kacau sehingga sagu masak & jernih.  Tutup api.
2.  Toskan sagu dan lalukan di bawah air paip yang mengalir untuk membuang kanjinya.
3.  Masukkan sagu ke dalam acuan kecil/pilihan.  Kemudian sejukkan.
4.  Masakkan kesemua bahan B sehingga mendidih dan sedikit pekat.
5.  Keluarkan sagu dan masukkan ke dalam mangkuk kecil.  Tuangkan susu cair.
6.  Hiaskan dengan buah-buahan koktel.  Sejukkan di dalam peti sejuk.
7.  Tuangkan air gula merah dan hidangkan..

No comments:

Post a Comment