APAM MANJA PANDAN
rujukan : zulfadreamland...
Bahan Kulit :
1 cawan tepung naik sendiri atau tepung gandum + 1 sudu teh baking powder
1 biji telur gred A/B
1/4 cawan gula kastor
1 cawan air pandan (kisar 6 helai daun pandan dengan air dan tapis)
1 sudu besar minyak jagung/minyak masak
Secubit garam
Cara-Cara :
1. Pukul telur dan gula kastor sehingga kembang. Kemudian satukan dengan kesemua bahan-bahan lain dan kacau sehingga sebati. (atau satukan semua bahan dan kisar dalam 10 minit sehingga sebati).
2. Kemudian, buat bulatan kira-kira 4 inci lebar (anggaran 1 senduk kecil) di atas kuali leper, apabila kering, letakkan inti di bahagian tengah, lipat, picitkan ditengah dan angkat.
Sedia untuk dihidangkan.
Bahan Untuk Inti Kastad : (buat dulu & ketepikan)
rujukan : FB@Resepi Panas
1/2 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung kastad
1/2 cawan gula kastor
1 1/2 cawan susu segar kotak atau susu cair
1 sudu teh pewarna kuning
Sedikit esen vanilla
Cara-Cara : Masak sehingga pekat. (saya masukkan ke dalam piping bag & picitkan ke atas kuih apam)...
No comments:
Post a Comment