KEK PISANG

Wednesday, March 14, 2018

AYAM MASAK KICAP LADA HITAM...









RESEPI AYAM MASAK KICAP
LADA HITAM
rujukan :    Fiza's Cooking...



Bahan-bahan :

1/2  ekor  ayam  ~  dipotong ikut suka, gaulkan dengan garam, kunyit & goreng seketika
4  sudu besar  kicap pekat masin
1  keping  asam gelugor atau 1/2 cawan air asam jawa
1  biji  bawang besar  ~  hiris bulat
1  biji  cili merah/hijau  ~  belah dua kemudian hiris memanjang
Gula secukup rasa
Serbuk perasa atau kiub pati ayam
1  bungkus kecil  soohun  ~  direndam seketika  (tak letak)
8  tangkai  kacang panjang  ~  dipotong anggaran 1 cm  (saya tambah)


Bahan ditumbuk :

1  cm  halia
3  ulas  bawang putih
1  biji  bawang besar
1  sudu besar  lada hitam biji atau  serbuk lada hitam


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bahan tumbuk sehingga berbau wangi.

2.  Masukkan kicap pekat, asam gelugor dan sedikit air.  Biarkan mendidih.  Jumlah air mengikut citarasa masing-masing.

3.  Masukkan sedikit serbuk perasa atau kiub pati ayam dan kacau rata.

4.  Masukkan pula ayam goreng, kacang panjang, bawang besar, gula secukup rasa dan cili merah/hijau.  Gaul rata sehingga bawang, kacang panjang dan cili sedikit layu/lembut.

5.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment