RESEPI BINGKA JAGUNG
rujukan : yatiememories...
Bahan-Bahan :
1 cawan gula pasir
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastad
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega atau minyak sapi ~ cairkan & sejukkan
4 biji telur gred A/B
Secubit garam
1 tin jagung manis ala krim (cream style golden sweet corn)
Bijan untuk hiasan
Sedikit pewarna kuning
Loyang : 9x9 inci atau acuan pecah 8 dapat 5 keping kuih
Cara-Cara :
1. Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati.
2. Tuangkan adunan dalam mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati.
3. Masukkan 1 sudu besar minyak dalam loyang dan sapukan rata. Boleh juga guna mentega.
4. Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak/mentega telah panas, masukkan adunan tadi.
5. Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180'C selama 1 jam 15 minit atau sehingga garing.
6. Guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi tambahkan masa dalam 5 minit guna api atas sahaja untuk permukaan kuih yang garing...
No comments:
Post a Comment