KEK PISANG

Saturday, March 3, 2018

KUIH CARA JAGUNG...










RESIPI KUIH CARA JAGUNG
rujukan :    zulfazalovescooking...



VERSI 1 :

1  cawan  tepung gandum
1 1/4  cawan  air & sedikit pewarna kuning telur (boleh juga guna air biasa atau santan)
1  biji  telur gred A/B
2  sudu besar  gula pasir  (atau secukup rasa)
Sedikit garam


Cara-Cara :

Satukan kesemua bahan dan adun hingga sebati semuanya.


Bahan Lain :

Jagung cream dalam tin secukupnya
Minyak (untuk oles acuan)
Acuan kuih cara/bahulu


Cara Penyediaan :

1.  Panaskan acuan.  Oleskan sedikit minyak masak.  Tuangkan adunan sehingga penuh.  Sudukan sedikit jagung di tengah adunan.

2.  Tutup acuan dengan penutup tudung periuk dan biarkan masak selama 3-5 minit.  Gunakan api kecil.  Untuk mencungkil kuih yang telah masak, gunakan lidi sate atau cake tester...


VERSI 2 :

1  cawan  tepung gandum
1 1/4  cawan  air & sedikit pewarna kuning telur  (boleh juga gunakan air biasa atau santan)
1  biji  telur gred A/B
1/2  cawan  jagung cream dalam tin
Sedikit garam

****  Satukan semua bahan dan adun sebati.


Bahan Lain :

Gula pasir secukupnya  (sebagai inti)
Minyak masak
Acuan kuih cara/bahulu


Cara Penyediaan :

1.  Panaskan acuan.  Oleskan sedikit minyak.  Tuangkan adunan sehingga penuh.  Sudukan sedikit gula pasir di tengah adunan.

2.  Tutup acuan dengan penutup tudung periuk dan biarkan masak selama 3-5 minit.  Gunakan api kecil.  Untuk mencungkil kuih yang telah masak, gunakan lidi sate atau cake tester.

3.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment