Friday, March 30, 2018
MASAK LEMAK CILI API BERSAMA TEMPOYAK...
MASAK LEMAK CILI API
BERSAMA TEMPOYAK
rujukan : Fiza's Cooking...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ dipotong lapan
1 helai daun kunyit ~ disimpul
1 batang serai ~ diketuk
1 sudu besar tempoyak
1 cawan santan pekat
2 mangkuk air
1 keping asam gelugur
Terung telunjuk secukupnya (ikut selera, pilihan) (saya guna ubi kentang yang direbus terlebih dahulu untuk proses mempercepatkan masakan)
Garam & gula secukup rasa
Bahan Dikisar/Ditumbuk :
10 tangkai cili padi
1 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Bersihkan ayam, masukkan ke dalam periuk. Tuangkan bahan kisar ke dalam periuk tersebut dan gaul bersama ayam tadi.
2. Setelah itu masukkan pula asam gelugur, daun kunyit dan serai.
3. Tuangkan pula santan dan 1 mangkuk air ke dalam periuk tersebut dan masak di atas api yang perlahan sambil dikacau sesekali sehingga pecah minyak.
4. Masukkan terung telunjuk/ubi kentang yang direbus tadi dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali masukkan tempoyak dan lebihan 1 mangkuk air lagi dan renihkan sehingga ayam benar-benar masak dan santan pecah minyak. Setelah itu bolehlah dimatikan api dan hidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment