Monday, March 5, 2018
IKAN MASAK SAMBAL HIJAU...
IKAN MASAK SAMBAL HIJAU
rujukan : IlhamDapur...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan siakap atau boleh juga menggunakan ikan lain (saya guna ikan selar)
1/2 labu bawang besar ~ hiris nipis
2 ulas bawang putih ~ hiris nipis
4-5 biji cili hijau
3 biji cili padi hijau ~ lebihkan jika suka pedas
3 helai daun limau purut
1 batang serai ~ titik (tambahan)
1/4 cawan minyak masak
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Cuci ikan dengan air asam jawa, toskan.
2. Lumur ikan dengan sedikit garam, kunyit dan goreng seperti biasa biar sedikit garing kedua-dua bahagian, angkat dan ketepikan.
3. Panaskan 1/4 cawan minyak, goreng bawang putih dan bawang besar biar sedikit perang, toskan.
4. Dengan pengisar kering, kisar semua cili dan bawang yang digoreng tadi biar hancur sedikit.
5. Panaskan balik minyak gorengan bawang tadi, masukkan bahan kisar, serai, daun limau purut, bahan perasa secukupnya dan masak seketika biar sambal masak, tambahkan sedikit air jika perlu dan masak sekejap lagi biar kering.
6. Tutup api dan tuangkan ke atas ikan dan sedia dihidangkan bersama nasi putih...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment