KEK PISANG

Wednesday, March 7, 2018

DAGING GORENG LADA HITAM...









DAGING GORENG LADA HITAM
rujukan :    Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

300  gm  daging batang pinang  ~  dipotong ikut citarasa & cuci bersih, toskan
1  sudu teh  serbuk lada hitam
1  sudu teh  sos lada hitam
1  sudu teh  sos tiram
1  sudu teh  sos tomato
1  sudu teh  sos cili
1  sudu makan  kicap manis
1  biji  lada benggala  (saya guna cili besar hijau)
1  biji  bawang besar  ~  dihiris
Sedikit garam & gula
Sedikit cuka
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Perap daging bersama serbuk lada hitam selama satu jam.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis bahan tumbuk hingga terbit bau.
3.  Masukkan kesemua sos dan diikuti daging yang telah diperap tadi.  Masak hingga daging empuk.  Masukkan sedikit air, jika daging masih belum empuk.
4.  Masukkan kicap manis, kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa diikuti dengan cuka.  Kacau sekata.
5.  Masukkan lada benggala dan bawang besar yang telah dihiris. 
6.  Angkat dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment